«   » 
Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 01 02 03

Ciné Public 2011: de winnaars zijn bekend!

Zaterdag 19 maart vond voor de tweede maal Ciné Public plaats, hét kortfilmfestival voor de niet-professionele cineast. 250 enthousiaste filmfanaten hebben de kleine, gezellige Studio Skoop-cinema in Gent bezocht en hun gading gevonden in de gevarieerde activiteiten! Het festival is afgelopen, de winnaars zijn bekend en de prijzen uitgedeeld! First things first: de winnaars van de grote Ciné Public-kortfilmwedstrijd!

Een interne jury selecteerde 23 van de bijna 100 ingezonden werken. Vijf ijzersterke juryleden uit het werkveld, met elk een eigen expertise, beoordeelden daarna deze 23 films op vijf verschillende aspecten: regie, scenario, cinematografie, montage en soundtrack.
We mogen met trots volgende winnaars officieel bekendmaken:

Beste Film: 'Injury Time' (Robin Pront)

Beste Montage: 'Injury Time' (Robin Pront)
 

Bekijk HIER de trailer en een interview met Robin Pront en Matthias Schoenaerts.


Beste Regie: 'Badpakje 46' (Wannes Destoop)


Bekijk HIER de trailer.


Beste Scenario: 'Astaghfiro' (Adil El Arbi & Fallah Bilall)


  Bekijk HIER de trailer en een interview met Adil El Arbi.


Beste Cinematografie: 'Helsinki' (Caroline De Maeyer)


  Bekijk HIER de trailer.


Beste Soundtrack: 'Darkness' (Kevin Lauryssen)


 


De prijs voor ‘Beste Cineast zonder Schoolse Filmopleiding’ ging naar 'Carnival of Souls' van Sarah Amalia Budts. Deze prijs ontstond met als doel cineasten zonder filmopleiding mét kwalitatief werk extra in de kijker te zetten.Meter van het festival, Lotte Pinoy, overhandigde daarnaast ook een geldprijs van het Centrum voor Beeldexpressie aan de zeven winnaars én ze krijgen allemaal een jaar gratis lidmaatschap. De winnaars van Ciné Public 2011 vertrokken dus huiswaarts met een stevige geldprijs en tal van andere prijzen, die geschonken werden door onze partners.
 


Een fotoverslag van Ciné Public 2011 kan je bekijken in onze galerij!! Een selectie van de films was in maart ook te zien op Actua TV. De trailer kan je hier nog eens bekijken!


Naast de bekendmaking van de winnaars hadden we een gevarieerd programma klaarstaan voor de bezoekers. Een korte terugblik:

Filmvertoning
Filmliefhebbers en cineasten konden eerst en vooral rekenen op de vertoning van een kwalitatief filmaanbod: het resultaat van onze grote Ciné Public-filmwedstrijd. De 23 geselecteerde films lokten een gevarieerd publiek naar de filmzaal. Na elk filmblok interviewde Lotte Pinoy, meter van Ciné Public, enkele cineasten uit het filmblok en lokte discussie uit bij het aanwezige publiek. Een meerwaarde, zo bleek! Bij traditionele filmfestivals worden de getoonde films vaak enkel tussen pot en pint besproken en niet samen met de cineast.

Scenariobabbel
Tijdens de scenariobabbel kregen cineasten of mensen die met film wilden starten advies over het schrijven van een scenario. De feedback-op-maat voor de bezoekers met een eigen scenario zorgde ervoor dat een goed scenario een beresterk scenario werd.

Juryfeedback

15 deelnemers uit de Ciné Public-wedstrijd konden tijdens het festival bij juryleden Hans Herbots, Philippe Ravoet en Wouter Hessels terecht. Elk jurylid deed zijn best om de cineast van een stevige portie feedback te voorzien. Geen enkel jurylid is binnen zijn voorziene tijd gebleven; vaak mondde de professionele babbel uit in een gezellig gesprek met omstaanders.

Demo’s van Edius 6, TitleMotion Pro en Canon
Edius 6 en TitleMotion Pro zijn twee softwaretoepassingen waarvoor heel wat cineasten te vinden zijn. Met een publiek van voornamelijk iets oudere geïnteresseerden, waren de sessies zowel in de voor- als namiddag een groot succes. De begeleiders zorgden voor een overzichtelijke en praktische benadering. Ook ‘filmen met een reflexcamera’ lokte een heel aantal mensen naar de Kleine Zaal. De hands-on aanpak van de workshopbegeleider maakte het voor de bezoeker mogelijk de nieuwe Canon 5D met filmfunctie ter plaatse uit te testen.

SABAM en Library Music
Hoewel de thematiek van het legaal gebruiken van muziek in films niet één van de gemakkelijkste is en het Centrum voor Beeldexpressie vaak wordt overspoeld met dergelijke vragen, kon de lezing over SABAM en onze Library Music-stand slechts enkelen boeien. Zou dit willen zeggen dat de regels duidelijk zijn voor iedereen? We vrezen ervoor!
 

Besluit

Het opzet van Ciné Public bestond er niet enkel in om kwalitatief en origineel werk uit het niet-professionele werkveld in de kijker te zetten, maar ook om de amateurcineast in Vlaanderen een hart onder de riem te steken. Met onze activiteiten, gericht op het ondersteunen van iedereen die met film bezig is, zijn we deze editie met glans geslaagd in ons opzet. Laat onze 250 bezoekers hiervan het bewijs zijn! Tot in 2013!


Ciné Public is een productie van het Centrum voor Beeldexpressie i.s.m. Studio Skoop en met steun van Cobra TV, Option Media.tv, stad Gent, de Scenaristengilde, Actua tv, kortfilm.be, filmmagie, Cinebel, SACD/Scam* en de Vlaamse overheid.


Wil je op de hoogte blijven van de volgende edities van Ciné Public? Schrijf je dan in op de Ciné Public-nieuwsbrief! Log-in, klik na inloggen op 'mijn nieuwsbrieven' en schrijf je in op de Ciné Public-nieuwsbrief!