«   » 
Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 01 02 03 04

Archief

>> Kunstendag voor kinderen (zondag 16 november 2014)

Wil je samen met je familie een hele dag kunst beleven? Het kan op de Kunstendag voor Kinderen. Elk jaar wordt het evenement groter: massa’s activiteiten in Vlaanderen en Brussel en tienduizenden gelukkige kinderen. Opnieuw zullen vele cultuur- en kunstenorganisaties op zondag 16 november kinderen tot 12 jaar en hun (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen bijzondere activiteiten aanbieden aan een voordeeltarief. En ook het Centrum voor Beeldexpressie doet mee met workshops fotografie en film voor kids! Wedden dat je (weer) goesting krijgt om mee te doen?

>> Dag van de Amateurfotograaf (zaterdag 8 november 2014)

Dit jaar zetten we een tweeledig thema centraal op de Dag van de Amateurfotograaf: enerzijds belichten we de oorlogs- en documentaire fotografie - naar analogie met de lopende tentoonstelling in het FotoMuseum -, en anderzijds stellen we het jaarthema van het Centrum voor Beeldexpressie, ‘MOVE’, centraal. Iedereen welkom op zaterdag 8 november 2014 in FoMU Antwerpen. Schrijf je snel in!

>> Jongerenworkshop 'Animatiefilm: pixelatie' (maandag 27 oktober 2014)

Pixelatie: animeer jezelf. In deze leuke workshop maak je je eigen animatiefilm. Met deze wonderlijke manier van filmen (beeld per beeld) breng je alles in beweging. We laten onze fantasie de vrije loop en gaan aan de slag met camera en laptop. Via de praktijk leer je de knepen van het vak. Tussen 13 en 17 jaar en zin in een creative namiddag tijdens de herstvakantie? Schrijf je snel in!

>> Workshop Natuurfotografie in Borgerhout (zondag 26 oktober 2014)

Natuur kan je op zo veel manieren in beeld brengen dat je door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Misschien ben je aangegrepen door de weidsheid van de natuur? Misschien wil je liever alles heel dicht bij fotograferen? Of ben je liever op zoek naar die ene prachtige unieke wilde vogel? Of is je tuin het prachtig stukje natuur dat je elke dag wil fotograferen?

>> Vrije AV-projectie met feedback (zondag 19 oktober 2014)

Voor deze vrije AV-projectie op zondag 19 oktober bij Focus Geraardsbergen, een co-productie tussen DCB en het Centrum voor Beeldexpressie, kunnen alle AV-werkers, beginners en gevorderden, nieuw werk inzenden. Het onderwerp is vrij en deelname is gratis. Dit is geen wedstrijd. De werken worden door twee ervaren AV-specialisten becommentarieerd. Voor elke montage is er voldoende besprekingstijd. De werken worden getoond op een groot projectiescherm. Wij verwachten een gespreksdeelname van de auteurs en het publiek. Kritische aanbevelingen zijn mogelijk. De auteur moet aanwezig zijn.

>> Introductieworkshop Natte Plaat Collodium (zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 in Gent) VOLZET

Maak kennis met een van de oudste fotografische technieken en doe mee met de workshop Natte plaat Collodium. Tijdens twee dagen, zaterdag 27 en zondag 28 september, nemen we je mee langs alle aspecten van het Collodium-proces: geschiedenis, materialen, chemie, handelingen en ‘best practices’.

>> Zomeracademie (atelierweek van 21 tot 27 juli 2014, atelier fotografie VOLZET)

Zin om zeven dagen lang te creëren in een zomerse atmosfeer? Dan is De Zomeracademie iets voor jou! Deze jaarlijkse atelierweek wordt georganiseerd door Destelheide en De Veerman, in co-productie met o.a. het Centrum voor Beeldexpressie. In 2014 vindt al de twintigste editie van De Zomeracademie plaats. Het concept blijft ongewijzigd: je kiest uit één van de elf disciplines en werkt een week lang aan je eigen artistieke zoektocht, terwijl je gecoacht wordt door een professionele kunstenaar.

>> Portfoliodag in Bozar (zaterdag 21 juni 2014, inschrijven tot en met 15 mei!)

BOZAR opent zijn deuren voor ongekend talent tijdens de Summer of Photography editie 2014. Droom je ervan je werk te tonen aan internationale fotografie-experts in het Paleis voor Schone Kunsten? Dan is deze portfoliodag op zaterdag 21 juni 2014 zeker iets voor jou!

>> Dag van de Amateurcineast 2014: een terugblik!

Liefhebbende (amateur)filmmakers kwamen in de ochtend van zaterdag 19 april in Cinema Zuid bijeen voor de Dag van de Amateurcineast. Deze goed gevulde dag met kennisverrijkende lezingen en interessante workshops is inmiddels een vaste waarde voor het Centrum voor Beeldexpressie en haar leden! Onze stagiaire Niki Townsend schreef een (beeld)verslagje en cineast Julien Kerknawi maakte een video-impressie:

>> Vormingstraject kandidaat-juryleden film (september 2013 - mei 2014)

Films maak je om te tonen! Een cineast deelt de vruchten van zijn werk graag met anderen en neemt vaak ook deel aan de vele club-, provinciale of zelfs nationale filmwedstrijden. En het is net voor zulke filmwedstrijden dat er 'scheidsrechters' nodig zijn om die in goede banen te leiden. Wil je te weten komen hoe je films op een verantwoorde en onderbouwde manier kan beoordelen om daarna jurylid te worden bij een filmwedstrijd? Kom dan zeker naar deze vorming om de nodige omkadering mee te krijgen. Uiteraard ben je ook welkom als je al ervaring hebt in het beoordelen van films! 

>> Oma en opa op de foto: een fotoworkshop voor kinderen (vrijdag 27 december)

Kinderfotografie? Dat zijn foto's van kinderen? Fout!

Tijdens deze workshop draait begeleidster Evy Raes de rollen om. Kinderen zijn de fotograaf. Grootouders mogen kijken, aanmoedigen en poseren. Op speelse wijze ontdekken kinderen de fotografie en worden creatief geprikkeld. Via allerlei experimenten maken ze kennis met de basiselementen van fotografie en gaan naar huis met een leuke en professionele foto van opa of oma. Heb je zelf een fotoapparaat, breng deze dan maar mee. 

Deze workshop vindt plaats in het kader van Photoview 2013, expo door Centrum voor Beeldexpressie (1 december 2013 tot 19 januari 2014).

 

>> Kunstendag voor kinderen (zondag 17 november 2013)

Op de derde zondag van november is het Kunstendag voor Kinderen. Dit jaar vindt hij plaats op zondag 17 november. De Kunstendag voor Kinderen is bedoeld om in Vlaanderen en in Brussel kinderen in gezinsverband in contact brengen met kunst en kunstenaars. Vorig jaar zetten ongeveer 130 organisaties een of meer activiteiten op. Alles samen namen gezinnen met kinderen deel aan meer dan 200 voorstellingen, rondleidingen, workshops... Tienduizenden hebben het aanbod aangegrepen. Ook dit jaar wordt de culturele sector aangespoord om op 17 november een programma voor kinderen aan te bieden. Muziek en dans, theater en beeldende kunst, film en architectuur: alles kan aan bod komen.

Ook wij zijn van de partij met zowel een foto als een filmworkshop voor jouw kleine spruit!  

>> Kook- en fotoworkshop 'Een foto van eigen deeg' (17 en 23 november 2013) // VOLZET

Workshop food photography tijdens de Week van de Smaak

De Week van de Smaak wil tussen 14 en 24 november 2013 zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen en Brussel van de smaak- en eetcultuur laten genieten, aan de hand van een rijk en divers gevuld programma.

Dit jaar is ook het Centrum voor Beeldepressie van de partij met een kook- en fotoworkshop ‘Een foto van eigen deeg’!

>> Dag van de Amateurfotograaf (16 november 2013)

Dit jaar organiseren we samen met het FoMu in Antwerpen een Dag van de Amateurfotograaf op zaterdag 16 november 2013. Dit jaar werken we rond het thema 'Groen'. Hoe ‘groen’ ben jij? Ontdek het dit jaar op de Dag van de Amateurfotograaf! Een ganse dag rond fotografie met hier en daar een groen tintje. Schrijf je snel in!

>> Dag van de Amateurcineast (zaterdag 20 april 2013)

Een nieuwe editie van de Dag van de Amateurcineast staat voor de deur! Thema dit jaar is ‘digitalisering’. Hoe is de digitalisering de wereld van de film binnengeslopen? Welke gevolgen heeft dit gehad voor het maken en vertonen van film? Welke mogelijkheden liggen er nog verborgen? Kom er alles over te weten op zaterdag 20 april in Cinema Zuid in Antwerpen!

>> Analyseren van foto's (2 maart 2013) VOLZET!

Tijdens deze vormingsnamiddag legt Freddy Van Vlaenderen, voorzitter van het Centrum voor Beeldexpressie, uit hoe men beelden kan analyseren en 'lezen'. Welke elementen zijn van belang wanneer we een beeld proberen te analyseren?

>> Dag van de Amateurfotograaf (10 november 2012)

Dit jaar organiseren we samen met het FoMu in Antwerpen een Dag van de Amateurfotograaf op zaterdag 10 november 2012. Dit jaar werken we rond het thema 'Snapshot'. Schrijf je snel in!

>> Trefdag juryleden film (zaterdag 27 oktober 2012)

Tijdens deze trefdag roepen we de juryleden van filmwedstrijden samen om in groep van gedachten te wisselen over hoe ieder van hen het jureren van film aanpakt. Waar let jurylid X op? Wat vindt jurylid Y belangrijk? En zijn er eventueel lijnen te trekken in het jureren van films?

>> Vormingsdag kandidaat-juryleden film (zaterdag 22 september 2012) – Schaduwjury-dag (zaterdag 6 oktober 2012)

Films maak je om te tonen! Een cineast deelt de vruchten van zijn werk graag met anderen en neemt vaak ook deel aan de vele club-, provinciale of zelfs nationale filmwedstrijden. En het is net voor zulke filmwedstrijden dat er 'scheidsrechters' nodig zijn om die in goede banen te leiden.
Wil je te weten komen hoe je films op een correcte en onderbouwde manier kan beoordelen om daarna jurylid te worden bij een filmwedstrijd? Kom dan zeker naar deze vormingsdag om de nodige omkadering mee te krijgen. Uiteraard ben je ook welkom als je al ervaring hebt in het beoordelen van films!

>> Portfoliokijkdag Bozar: 10 internationale kunstcritici overlopen jouw portfolio! (zaterdag 16 juni 2012 -> deadline inschrijven 15 mei!)

In samenwerking met het Centrum voor Beeldexpressie en Ikono organiseert BOZAR op zaterdag 16 juni een ontmoeting tussen fotografen en professionelen uit de kunstwereld. Fotografen, curatoren, galerijhouders, uitgevers en andere nationale en internationale experts worden uitgenodigd ongekend talent te ontdekken tijdens een unieke portfoliodag in het Paleis voor Schone Kunsten.

>> Dag van de Amateurcineast (21 april 2012)

Ook dit jaar organiseert het Centrum voor Beeldexpressie in samenwerking met Cinema Zuid en de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur een dag waar de niet-professionele cineast centraal staat. De vijfde verjaardag van de Dag van de Amateurcineast vieren we op zaterdag 21 april 2012 vanaf 9.45 u. in Cinema Zuid in Antwerpen! Thema dit jaar is ‘Regie’. Met o.a. lezingen van Jan Verheyen en Hans Van Nuffel en boeiende workshops! Niet te missen!

>> Uitverkochte Dag van de Amateurfotograaf achter de rug! (12 november 2011)

Met een editie van de Dag van de Amateurfotograaf die een week op voorhand volgeboekt was, werd 12 november 2011 een veelbelovende dag.

>> Succesvolle Dag van de Amateurcineast achter de rug! (30 april 2011)

Op zaterdag 30 april vond in Cinema Zuid te Antwerpen de Dag van de Amateurcineast 2011 plaats met als thema ‘Geluid en muziek’. En we mogen het gerust een groot succes noemen!

 

Standpunten West-Vlaanderen (1 december 2010) >> Standpunten West-Vlaanderen (1 december 2010)

Standpunten is ons gespreksforum voor en door fotografen! Drie fotografen praten over hun ervaring en hun visie. Hun werk wordt de aanzet tot een gezellige praatavond over fotografie in al zijn facetten waarop iedereen zijn mening, passie en overtuiging kan delen. Standpunten reist rond door alle Vlaamse provincies. De volgende editie vindt plaats op dinsdag 12 april 2011 om 20 u. in 't Zonneputteke, Zoersel. Alle info lees je hier.

Dag van de Amateurfotograaf (13 november 2010) >> Dag van de Amateurfotograaf (13 november 2010)

Zoals ieder jaar organiseren we ook dit jaar een Dag van de Amateurfotograaf op zaterdag 13 november 2010 in het FotoMuseum in Antwerpen. 

Dit jaar staat de dag in het teken van het thema 'Reportage', met in de voormiddag lezingen van Michiel Hendryckx en Eric De Mildt en in de namiddag keuze uit verschillende workshops. Schrijf je snel in!

>> Beginnerscursus Scenarioschrijven in Leuven (vanaf 18 augustus 2010)

Je wil een eigen filmscript schrijven, maar weet niet hoe je eraan moet beginnen? Of je loopt al een tijdje met een idee in je hoofd, maar hebt geen idee hoe je dit in een scenario giet? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

Dag van de Amateurcineast - 24 april 2010 >> Dag van de Amateurcineast - 24 april 2010

Voor de derde keer organisererde het Centrum voor Beeldexpressie, Cinema Zuid en de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur een ‘Dag van de Amateurcineast’. Dit jaar kozen we voor het thema montage. We weten allemaal hoe moeilijk het is ‘to kill your darlings’, maar het knip- en plakwerk bepaalt een groot deel van de vorm die een film aanneemt. Hoe breng je er meer vaart in? Hoe weet je welke scènes moeten blijven en welke geschrapt mogen worden?

>> Dag van de Amateurfotograaf - 14 november 2009

Ieder jaar organiseren we in samenwerking met het FoMu in Antwerpen een dag voor amateurfotografen. Elk jaar wordt er rond een ander thema gewerkt, maar de bedoeling is telkens om een brug te slaan tussen liefhebbers en professionelen met eenzelfde passie: fotografie.
De dag bevat boeiende lezingen door fotografen uit het professionele veld, demo-stands met productnieuws en verschillende workshops waaruit gekozen kan worden.
Een aanrader voor alle fotofanaten die eens over de heg willen kijken!

Dag van de Amateurcineast - 25 april 2009 >> Dag van de Amateurcineast - 25 april 2009

Scenario was het thema van deze tweede Dag van de Amateurcineast die doorging op zaterdag 25 april in de zalen van MuHKA_media in Antwerpen.
Hoe wordt een scenario opgebouwd? Wat zijn de verschillende scenarioschema’s waarmee een cineast aan de slag kan? Wat moet er zeker in een scenario staan en wat wordt pas in een later stadium uitgewerkt? Het zijn allemaal vragen waarop we een antwoord probeerden te zoeken tijdens deze dag.

>> Prijswinnaars 'Prijs Van Vlaanderen 2012'

Tijdens de opening van 'Karma van de stad' werden ook de winnaars bekend gemaakt van de Prijs van Vlaanderen 2012. We zetten ze hier voor jullie nog even op een rijtje.