Max Pinckers en Lara Gasparotto in de kijker

Waar komt inspiratie vandaan? Waarom maken kunstenaars en artiesten het soort werk dat ze maken? En wat gaat er tijdens dat tekenen, schilderen, beeldhouwen, fotograferen of musiceren allemaal om in hun hoofd? Dat zijn de vragen die centraal staan in Hopen op de goden, een zesdelige documentaire reeks die een unieke inkijk geeft in twaalf Belgische artiestenlevens.

In de reeks komen twee fotografen, Max Pinckers en Lara Gasparotto, aan bod.

De foto's van de jonge Brusselse fotograaf Max Pinckers lijken op het eerste zicht captaties van spontane momenten.
Wanneer je ze beter bestudeert, voel je echter dat er iets niet klopt. De compositie te juist, het kader te goed, het licht voelt onnatuurlijk aan. Kortom, het tafereel lijkt in scène gezet.
Aan bijna elke foto gaan dagen research aan vooraf. Zo wil hij de de kijker doelbewust op het verkeerde been zetten, hem of haar doen nadenken over de echtheid van beelden en het waarheidsgehalte van de documentaire fotografie.

De jonge Luikse Lara Gasparotto is een van de grote beloftes van de Belgische fotografie. Voor haar foto's laat ze zich vaak leiden door haar vrienden. Die heeft ze op vele plekken in de wereld. Ook in Oekraïne, waar ze meermaals per jaar naartoe trekt.
Dankzij die vrienden komt Lara op plekken die de gemiddelde buitenstaander nooit zou weten te vinden. Later, op haar expo's, combineert ze de beelden die ze daar maakt - samen met foto's van andere reizen en plekken - tot intrigerende en poëtische droomwerelden.

Bekijk de aflevering hopen-op-de-goden op vrt.nu, beschikbaar tot 16 januari.

 

foto © VRT / Lara Gasparotto tijdens haar reis naar Kiev

Contact

Centrum voor Beeldexpressie
Vorstermanstraat 7, bus 1.5, 2000 Antwerpen
tel.: 03 289 12 00
e-mail: info@beeldexpressie.be
Onze kantoren zijn geopend van maandag tot donderdag, 9 u. - 17 u., en op vrijdag, 9 u. - 16 u.