ZOOM'17

 

 

Een dag scherpgesteld op fotografie

Schrijf je nu in!

 

ZOOM slaat zijn vleugels uit en brengt jou nòg meer workshops en lezingen rond fotografie! We verkennen onze horizonten door uit te breiden naar de academie van Hoboken en het Zuiderpershuis. Zo bieden we nog meer keuze op deze dag waar fotografie centraal staat! En de keuze is he-le-maal aan jou: elke lezing, workshop, feedbackmoment of rondleiding is vrij te kiezen.

We schakelen daarvoor o.a. de ervaren workshopbegeleiders van ‘Tell me a picture’ in. Deze professionele begeleiders loodsen jullie door verschillende onderwerpen!

Als hoofdsprekers hebben we voor deze editie van ZOOM Nick Hannes en Karin Borghouts uitgenodigd. Zij gunnen jou een blik op hun werk(wijze) en wat hen inspireert. Ook Bart Heirweg en Eva Vermandel komen hun oogstrelende fotografie voorstellen.
Daarnaast kan je nog kiezen uit diverse rondleidingen, workshops, feedbackmomenten en lezingen. Belangrijk bij het invullen van jouw gepersonaliseerd programma is dat je rekening houdt met het tijdschema en de verschillende locaties! Een handig overzicht vind je hier als download terug.

 

Bart Heirweg / Nick Hannes
Jef Boes / Still 'The Salt of the Earth'

 

Ganse dag:

Zuiderpershuis: WORKSHOP REPORTAGE/REEKSEN MAKEN (YANN BERTRAND)(€ 60 (leden)/ € 65 (niet-leden)) - VOLZET - RESERVELIJST
* 9 u. - 17.30 u.
Leer in één dag om een sterke fotoreeks te maken, vertrekkend vanuit je eigen idee. Je gaat enkele uren met je camera op stap, waarna je samen met de anderen je beelden naast elkaar legt tot je de meest sprekende reeks hebt samengesteld.
Opgelet! Deze workshop neemt een ganse dag in beslag. Andere keuzes kunnen dan niet meer gemaakt worden.
DEZE ACTIVITEIT IS VOLZET: je kan je inschrijven op de reservelijst zodat deelname alsnog mogelijk is als er een plaats vrijkomt. Geef echter een alternatief programma door. Vermeld beide zaken in het veld 'Opmerkingen' bij het inschrijven onderaan deze pagina.

 

Voormiddag:

FOMU: LEZING NICK HANNES (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 10 u. - 11 u.
Nick Hannes begon zijn carrière als fotojournalist en is ondertussen uitgegroeid tot een van de gevestigde namen in de Vlaamse documentairefotografie. Hij verkiest sociaal-politieke onderwerpen die hij uitwerkt in grote projecten met als eindpunt vaak een boek of expo. Nick doet uit de doeken hoe hij zijn onderwerp kiest, zich praktisch voorbereidt, inhoudelijk-creatief vorm geeft aan zijn reeksen,… Hij stelt zijn reeksen ‘Mediterranean. The Continuity of Man’ en ‘Dubai. Bread and Circuses’ voor. Met deze laatste reeks won hij de ‘Magnum Photography Award 2017 - Documentary’.

FOMU: LEZING KARIN BORGHOUTS (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 11.15 u. - 12.15 u.
Karin Borghouts is beeldend kunstenaar, werkte eerst als grafisch vormgever en koos later voor een loopbaan als kunst- en documentairefotograaf. In 2003 had ze haar eerste solo fototentoonstelling.
Ze kan zich nog altijd oneindig verwonderen over het medium fotografie. Haar werk is een onderzoek naar de essentie daarvan. Vragen als 'wat moet getoond worden?' en 'hoe dan?' houden haar intens bezig. Aan de hand van series die ze maakte zoals 'Through the Looking Glass' en 'Het huis' beschrijft ze de grens tussen fictie en realiteit die ze bewandelt.
Haar werk was al vaker te zien in talloze solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland en ze publiceerde reeds verscheidene boeken, waaronder 'The house (of my childhood burned down and I went in to take pictures)',  'Mijn huis dat was' en 'Antwerpen Stad verbeeld'. Daarnaast was ze een van de stadsfotografen van Antwerpen, een tentoonstelling die nog tot april 2018 in het MAS te zien is. Verder vervult ze artistieke opdrachten voor culturele instellingen, architecten, steden en musea.

Zuiderpershuis: WORKSHOP ‘PORTRET IN STUDIO’ (YURI ANDRIES) (€ 28 (leden)/ € 32 (niet-leden)) - VOLZET - RESERVELIJST
* 9 u. - 12 u.
Leer licht te gebruiken om je verhaal te vertellen. Je gaat in de studio aan de slag met courant te vinden (en te huren) studiomateriaal, waarmee je de relatie tussen licht en gevoel verkent.
DEZE ACTIVITEIT IS VOLZET: je kan je inschrijven op de reservelijst zodat deelname alsnog mogelijk is als er een plaats vrijkomt. Geef echter een alternatief programma door. Vermeld beide zaken in het veld 'Opmerkingen' bij het inschrijven onderaan deze pagina.

Zuiderpershuis: WORKSHOP ‘PHOTOSHOP VOOR BEGINNERS’ (JEF BOES) (€ 28 (leden)/ € 32 (niet-leden))
* 9 u. - 12 u.
Leer je beelden zo te bewerken dat ze je boodschap kracht bijzetten. Je vertrekt van een RAW-bestand van jouw keuze, en je werkt met de gulden regels en verborgen shortcuts naar een optimaal en passend bewerkt beeld. Deze workshop is voor fotografen die nog niet veel ervaring hebben met Photoshop en de basistechnieken onder de knie willen krijgen. Voor deze workshop dient u een eigen laptop mee te brengen.

Academie Hoboken: LEZING ‘DE DYNAMIEKEN VAN HET FOTOBOEK’ (STEFAN VANTHUYNE) (gratis deelname)
* 10 u. - 12 u.
Net zoals de muren en de invulling van de ruimte in het museum of de galerie een invloed hebben op de beleving van foto's, hebben de bladzijden en het ontwerp van het fotoboek dat ook. Welke elementen spelen allemaal een rol in het fotoboek? Welke mechanismen en dynamieken zijn er aan het werk wanneer je een fotoboek ‘leest’? Hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe beter je als fotograaf erin slaagt om via dit medium jouw verhaal te brengen.
Stefan Vanthuyne is fotograaf, schrijver en onderzoeker. Hij publiceerde vier foto- en kunstenaarsboeken. Voor o.a. De Standaard, Oogst Magazine en Knack Focus schrijft hij over fotografie en over fotoboeken. Momenteel doet hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen onderzoek naar het fotoboek in België.

 

Namiddag:

FOMU: LEZING BART HEIRWEG (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 14 u. - 15.30 u.
Als landschapsfotograaf en Nikon Belgium Ambassadeur reist Bart Heirweg de wereld rond waarbij hij in zijn foto’s de schoonheid tracht te verbeelden van iets wat groter is dan onszelf. Licht en sfeer zijn zeker de belangrijkste kenmerken van deze professionele natuur- en landschapsfotograaf.
Tijdens zijn presentatie ‘The making off’ zal Bart dieper ingaan op zijn werkwijze. Hij laat beelden van achter de schermen zien, bespreekt welk materiaal werd gebruikt en illustreert hoe bepaalde foto’s tot stand zijn gekomen. Je leert de gedachtegang van de fotograaf kennen en ziet waarom bepaalde beelden werken en andere niet. Deze lezing wordt aangevuld met een heleboel concrete tips and tricks die je laten zien hoe je het landschap in een foto tot leven wekt. Kortom: een blik achter de schermen waarbij zowel techniek als creativiteit aan bod komen.

FOMU: VERTONING DOCUMENTAIRE 'THE SALT OF THE EARTH' (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 14 u. - 15.30 u.
The salt of the Earth’ is een prachtige documentaire  over en een verbluffende visuele ode aan de Braziliaanse Sebastiao Salgado, één van ‘s werelds grootste fotografen. Salgado’s zoon, Juliano Ribeiro, en cineast Wim Wenders brengen het verleden van de beroemde fotograaf tot leven. Ze nemen de kijker mee op een vijftig jaar durende reis: van de Braziliaanse boerderij waar Salgado geboren werd, naar zijn korte carrière als econoom in Parijs tot zijn uiteindelijke roeping als fotograaf. De documentaire is een reis door het geheugen van Salgado. De film mixt fotomontages met archiefbeelden, waarin Salgado de kijker rechtstreeks toespreekt. Dit levert een prachtige documentaire op waarbij het ene adembenemende beeld voor het andere gewisseld wordt.

FOMU: LEZING EVA VERMANDEL (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 16 u. - 17.30 u.
Eva Vermandel (Sint-Niklaas, °1974) studeerde grafisch ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Sinds 1996 woont ze in Londen waar ze vooral  werkzaam was als portretfotograaf voor verschillende tijdschriften zoals FT Magazine, Independent Magazine, Telegraph Magazine, Sunday Times Magazine, New York Times Magazine, The Wire, Mojo en W (USA). Zo kreeg ze reeds PJ Harvey, Portishead, Ian McKellen, James McAvoy, Simon McBurney, Ralph Fiennes, Matt Damon, Elton John, Nick Cave, Tom Waits, Cat Power,… voor haar lens. Sinds 2004 komt haar kunstpraktijk meer op de voorgrond. Ze liet zich daarvoor inspireren door de beïnvloeding van de mens door digitalisering, hyperkapitalisme, globalisatie en de versnelling van de beleving van tijd. Een selectie van werken van haar reeks ‘Splinter’ werden in de collecties van het Victoria & Albert Museum in Londen en de Scottish National Galleries in Edinburgh opgenomen. Sinds 2012 geeft ze ook les aan de Middlesex University. Eva concentreert zich tijdens haar uiteenzetting enerzijds op haar kunstpraktijk (o.a. hoe ze haar ideeën in de praktijk omzet) en anderzijds op een project voor het Sydney Festival, waarbij ze portretten maakte van mensen die doorheen het 40-jarige bestaan betrokken waren bij het festival.

FOMU: LEZING ‘KLEURBEHEER/CALIBRATIE’ (MARC CIELEN) (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 16 u. - 17.30 u.
In de digitale fotografie zijn er drie belangrijke factoren die de kleurweergave van je opnames beïnvloeden: de camera, het beeldscherm en de printer. En vaak moeten we vaststellen dat die niet zomaar samenwerken. Het geheim? Profileren! In deze uiteenzetting krijg je een korte demonstratie hoe je camera, beeldscherm en printer profileert, zodat je kleuren onveranderd blijven, van opname tot afdruk. Tevens zie je ook hoe je het maximum aan kleurinformatie uit je (dure) camera kan halen en hoe je de oorspronkelijke kleuren betrouwbaar reproduceert. Tot slot wordt er uitgelegd hoe je de foto’s optimaal voorbereidt voor afdrukken op je eigen printer en publicatie op het web.
De workshop is geschikt voor gebruikers van Photoshop en Lightroom.

FOMU: RONDLEIDING TENTOONSTELLING AI WEIWEI EN ANDREA STULTIENS (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 14 u. - 15.30 u. + 16 u. - 17.30 u.
Ai Weiwei, ongetwijfeld China’s bekendste en ’s lands meest controversiële kunstenaar stelt zijn fotografisch werk tentoon. We krijgen een bijzonder overzicht te zien van zijn actuele visuele kritiek op de Chinese overheid en bredere thema’s zoals de vluchtelingencrisis (zie p. 52).
Andrea Stultiens documenteert sinds 2011 Oegandese historische fotocollecties. Het werk omvat zowel beelden van Oegandese fotografen als beelden van Westerse kolonisten en missionarissen.

FOMU: FEEDBACKMOMENT VOOR FOTOGRAFEN (IN GROEP) (ANJA HELLEBAUT) (€ 4 (leden)/ € 5 (niet-leden))
* 14 u. - 15.30 u. + 16 u. - 17.30 u.
Deelnemers kunnen hun portfolio voorleggen aan Anja Hellebaut (voormalig docente fotografie Sint-Lucas Gent en medeoprichter van mentormentor.be) tijdens dit groepsfeedbackmoment. Op die manier krijg je jouw persoonlijke feedback, maar kan je ook bijleren van andere portfolio’s.

Zuiderpershuis: WORKSHOP ‘PORTRET IN STUDIO’ (YURI ANDRIES) (€ 28 (leden)/ € 32 (niet-leden)) VOLZET - RESERVELIJST
* 14 u. - 17.30 u.
Leer licht te gebruiken om je verhaal te vertellen. Je gaat in de studio aan de slag met courant te vinden (en te huren) studiomateriaal, waarmee je de relatie tussen licht en gevoel verkent.
DEZE ACTIVITEIT IS VOLZET: je kan je inschrijven op de reservelijst zodat deelname alsnog mogelijk is als er een plaats vrijkomt. Geef echter een alternatief programma door. Vermeld beide zaken in het veld 'Opmerkingen' bij het inschrijven onderaan deze pagina.

Zuiderpershuis: WORKSHOP ‘PHOTOSHOP VOOR GEVORDERDEN’ (JEF BOES) (€ 28 (leden)/ € 32 (niet-leden))
* 14 u. - 17.30 u.
Leer je beelden zo te bewerken dat ze je boodschap kracht bijzetten. Je vertrekt van een RAW-bestand van jouw keuze, en je werkt met de gulden regels en verborgen shortcuts naar een optimaal en passend bewerkt beeld. Deze workshop is voor fotografen die de basis van Photoshop reeds onder de knie hebben en wat diepgaander op het programma willen ingaan. Voor deze workshop dient u een eigen laptop mee te brengen.

Academie Hoboken: INDIVIDUELE PORTFOLIOREVIEW (JURIAN DROSSIN, PETER BOELENS EN KURT DE WIT) (gratis deelname)
* 12.30 u. - 15 u.
Wil jij ook je foto's eens voorleggen aan een expert? Een team van drie docenten fotokunst staat voor je klaar om met één van hen in dialoog te gaan en feedback te geven over je werk. Samen met jou zoeken we constructief naar manieren om een volgende stap te zetten in je artistieke projecten.

 

ZOOM ’17 vindt plaats op zaterdag 25 november in:

•    Fotomuseum (Waalsekaai 47) in Antwerpen, 10 u. - 17.30 u.
•    Zuiderpershuis (Timmerwerfstraat 40) in Antwerpen, 9 u. - 17.30 u.
•    Academie Hoboken (Oudestraat 41) in Hoboken, 10 u. - 15 u.

 

Inschrijven

Online inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk maar je kan nog steeds deelnemen aan de lezingen en rondleidingen. Kom morgen voor aanvangsuur van jouw gewenste activiteit naar het Fotomuseum en kom naar de balie van ZOOM'17. Wij helpen je graag verder!

Wil je op de hoogte blijven van de volgende edities van ZOOM? Registreer je op www.beeldexpressie.be en schrijf je in op de nieuwsbrief ‘Evenementen en festivals foto’.

 

 

Praktisch

Wanneer: 
25/11/2017
Openingstijden: 
9.15/10 u. - 17.30 u.

Waar

Fotomuseum Antwerpen / Zuiderpershuis / Academie Hoboken
Waalsekaai 47
Antwerpen
Prijs niet-leden: 
Vanaf € 4
Discipline:

Contact

Centrum voor Beeldexpressie
Vorstermanstraat 7, bus 1.5, 2000 Antwerpen
tel.: 03 289 12 00
e-mail: info@beeldexpressie.be
Onze kantoren zijn geopend van maandag tot donderdag, 9 u. - 17 u., en op vrijdag, 9 u. - 16 u.