DE DONKERE KAMER GENT IN KADER VAN 80 DAYS OF SUMMER.

Soms valt magie over een avond en zo begon vorig jaar 'De Donkere Kamer' in België, een idee en een formule die Kaat Celis van visueel projectbureau Sluitertijd uit Nederland haalde, maar die intussen succesvol voet aan wal zette hier bij ons. Met eigen accenten, maar volgens dezelfde principes.

Vier bekende en minder bekende fotografen tonen hun werk en komen erover praten: Anna Luyten en Frank Raes zijn gastvrouw en gastheer van de avond. Drie jonge fotografen komen een project pitchen, het publiek stemt nadien en verdeelt het entreegeld onder hen. Ondertussen is ‘De Donkere Kamer’ toe aan haar achtste editie. 'De Donkere Kamer' vond een Belgisch publiek met interesse voor fotografie, met passie voor beelden, met een honger naar verhalen. Een publiek dat komt voor een avond vol foto-grafie, over fotografie en met fotografen. Kunstencentrum Vooruit in Gent wordt voor die achtste editie de plek waar het op 15 september allemaal te gebeuren staat.

‘De Donkere Kamer’ komt naar Gent op uitnodiging van het tweejaarlijks fotofestival ’80 Days of Summer’, op initiatief van Historische Huizen Gent. De prachtige zaal van Vooruit wordt decor van de avond, een feest van het licht want fotografie betekent letterlijk: schrijven met licht. Te gast in de Vooruit zijn vier bekende en minder bekende fotografen die al dan niet verbonden zijn aan het festival ‘80 Days of Summer’. Nederlands opkomend talent Renate Beense komt haar meest recente project ‘Vader’ toelichten, fotojournalist Tim Dirven stelt zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Karkas’ voor, Sony World Photographer Frederik Buyckx komt spreken over zijn project ‘Wolf’ dat wordt tentoongesteld in de Gentse Sint-Pietersabdij en internationaal gerenommeerd filmmaker en Magnumfotograaf Antoine d’Agata geeft tekst en uitleg bij zijn project Odysseia. Ook de curatoren van Fomu in Antwerpen passeren de revue om de nieuwe lichting .tiff-fotografen voor te stellen, drie jonge fotografen komen hun project voorstellen aan het publiek en tenslotte verzorgt Stijn Meuris een spoken column bij een foto uit de actualiteit.

De Donkere Kamer vindt plaats op 15 september om 20 u. in Kunstencentrum Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat 23) in Gent. Naast Gent zijn er nog twee edities van ‘De Donkere Kamer’ gepland op 26 oktober in C-mine in Genk en op 21 december in Concertgebouw in Brugge.
Alle info over 'De Donkere Kamer' via www.sltrtd.be en op info@sltrtd.be. Tickets kosten 10 euro en zijn te bestellen via www.ddk-live.com/belgie.

 

foto © Tim Dirven

Contact

Centrum voor Beeldexpressie
Vorstermanstraat 7, bus 1.5, 2000 Antwerpen
tel.: 03 289 12 00
e-mail: info@beeldexpressie.be
Onze kantoren zijn geopend van maandag tot donderdag, 9 u. - 17 u., en op vrijdag, 9 u. - 16 u.